Dalam perjalanan S3-ku (yang sangaatt panjang), selalu ada masanya naik turun. Ada keraguan, ada keyakinan.

Aku masih selalu terngiang-ngiang waktu sensei bilang “You will likely face social issue too”.. yang terjadi pasca maret 2011, membuatku benar-benar di ambang keraguan, meneruskan atau engga..

Tapi Jepang memberikan banyak pelajaran..

“Kita perlu orang di hilir, bukan hanya di hulu”

GPS.. mahalnya! Aku hampir yakin ngga akan bisa membuat proposal pemasangan GPS, kalau aku yang nyari dana, mungkin aku pake untuk ngajarin anak-anak yang masih buta huruf membaca 🙂 dipake untuk memperbaik sekolah-sekolah, dipakai untuk modal belajar dan hidup..

Tapii.. kita berada di tengah menglobalnya dunia,, termasuk, tentu saja, di tengah menglobalnya teknologi.

Indonesia merupakan area yang menarik minat semua penduduk dunia!! (yah, hiperbola dikit :p) Tapi betul deh, nyari literatur-literatur science Indonesia, lebih banyak dikerjakan sama orang asing!. Nah sekarang, dengan mendunianya GPS, dan bertambah banyaknya stasiun-stasiun GPS di Indonesia, masa sih mau mengandalkan orang luar untuk ngutak-atik datanya?

Aku belajar dari Jepang, bahwa semua bidang itu baik! dan semua bidang itu perlu orang yang menekuninya. Dan orang Jepang, kalau sudah menekuni satu bidang, ya betul-betul ditekuni terus! ditekuni, dikembangkan, berimajinasi dan berkreasi. Sempat kelu memikirkan, bisa kah nanti aku terus menekuni yang saat ini aku rintis??

Seminggu belakangan ini, aku banyak mendapat informasi bahwa Indonesia dalam proses memasang rapat stasiun-stasiun GPS. Ya! Memang GPS itu sudah terbutki banyak sekali manfaatnya, dan dalam banyak sekali aspek kehidupan manusia!!

Kalau GPS sudah banyak, sayang sekali kalau tidak dimanfaatkan untuk keperluan mitigasi bencana. Indonesia-ku, hidup sangat berdekatan dengan dinamika bumi. Wajib kita memahami dinamika dimana kita berpijak, hidup berdampingan dengannya, dan siap saat bumi tengah bergoncang..

So, semangat!

 

 

*Yang membuat semangat malam hari ini:

 

Sunda Strait Needs to Install 30 GPS Devices

The Ancient Catastrophes team also considered the recommendations of experts.

Selasa, 26 Juli 2011, 11:41Arfi Bambani Amri, Nur Eka Sukmawati
VIVAnews – A team studying ancient catastrophes recommended that the installment of global positioning system (GPS) devices between the Sunda Strait and south coast of Java be accelerated.This recommendation is a follow-up to the output of preliminary survey and the research on the earthquake potentials in Sunda Strait and the south of Java.

Thus the respective ministries and institutions including Meteorology and Geophysics Agency (BMG), Volcanology and Geologic Disaster Mitigation Center of Energy and Mineral Resources Ministry, National Survey and Mapping Coordinating Board, Indonesian Institution of Sciences (LIPI) and University of Indonesa were recommended to step up the installation of GPS stations in 20 to 30 locations.

The Ancient Catastrophes team also considered the recommendations of experts (Danny Hilman, Wahyu Triyoso, Yusuf Surahman, Andang Bachtiar, Irwan Meilano, Hamzah Latief and Rahma, a doctor candidate) and Bandung Intitute of Technology (ITB) team as well as 9 Earthquake Mapping Team chaired by Prof. Masyhur Irsyam.

This is also a follow-up to President Susilo Bambang Yudhoyono’s suggestion of recalculating the earthquake potentials especially in Sunda Strait and south of Java.

As already reported, the earthquake potential in Sunda Strait, according to Engkon geologic agency’s study, could reach 8.5 on the Richter scale. Meanwhile Rahma, a doctoral student at Nagoya University) said that the potential could measure 8.7 on Richter scale and the United States Geologic survey agency calculated it to be 9.2.

Recalculation is necessary bearing in mind the large impacts, both material loss and human lives, of such earthquake potential as explained by Team 9 specifically to Jakarta.

“We welcome and appreciate the Jakarta provincial government’s initiative of microzoning and installation of detector devices,” said Erick Rizky, assistant to Humanitarian aid expert staff and coordinator of Ancient Catastrophe research team.

Translated by: Indah Lestari

Morning Surprise!
A letter from Super Professor in volcanology: Yokoyama Sensei, together with his paper collection. Soo many of his research he sent to us. Very kind of him. He send to all attendees of his lecture.
He`s now 89! I wish I also could have ever lasting memory like him! ♥
研究頑張る!
-nagoya univ, 12 November 2012-

Image

Image

Image

Karena belum dapet waktu yang leluasa untuk nulis, sementara kompi dah emergensi harus di restart (setelah idup terus 2 minggu ini), jadinya paste beberapa link terkait dulu

SCIENTIFIC

BMKG. http://www.bmkg.go.id/bmkg_pusat/Geofisika/Gempa_Dirasakan.bmkg

USGS M8.6 http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usc000905e.php#details

USGS M8.2 http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usc00090da.php#details

USGS aftershocks: http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Maps/10/95_5.php

USGS Historic seismicity: http://neic.usgs.gov/neis/bulletin/neic_c000905e_h.html

USGS Historic moment tensor: http://neic.usgs.gov/neis/bulletin/neic_c000905e_m.html

add. moment tensor search http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqarchives/sopar/

USGS Moment solution: http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqarchives/fm/neic_c000905e_wmt.php

GFZ: http://geofon.gfz-potsdam.de/eqinfo/special/gfz2012hdex.php

Tohoku Dai: http://www.tsunami.civil.tohoku.ac.jp/hokusai3/J/events/Sumatra_120411/sumatra_120411.html

Hokkaido Dai: http://www.sci.hokudai.ac.jp/isv/ev-news-flash/2012411mw86.html

 

http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/IDN_tsunami%20warning_snapshot.pdf

http://iisee.kenken.go.jp/staff/fujii/Sumatra2012/tsunami.html

Journal Reading:

Seth  Stein  and  Emile  A.  Okal 1978. http://www.agu.org/journals/jb/v083/iB05/JB083iB05p02233/JB083iB05p02233.pdf

Chamot Rooke 2007. http://www.geologie.ens.fr/~rooke/NCRpdf4web/Delescluse&Chamot-Rooke-2007s.pdf

2006-2007 Kuril: http://www.agu.org/pubs/crossref/2008/2008GL035572.shtml

http://adsabs.harvard.edu/abs/2008AdG….14..129T

NEWS.

BBC: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-17675399

BBC pictures: http://www.bbc.co.uk/news/world-17676930

Tribunnews: http://m.tribunnews.com/2012/04/11/gempa-berpotensi-tsunami

Reuters: http://www.reuters.com/article/2012/04/11/us-indonesia-earthquake-idUSBRE83A0BB20120411

http://www.reuters.com/article/2012/04/11/us-indonesia-eathquake-disasters-idUSBRE83A0Q820120411

http://in.reuters.com/video/2012/04/11/quake-off-indonesia-sparks-tsunami-alert?videoId=233124258&videoChannel=117762

http://www.pros-du-tourisme.com/actualites/detail/52353/seisme-alerte-au-tsunami-dans-l-ocean-indien.html#.T4Vo01KwDDs.facebook

http://nationalgeographic.co.id/berita/2012/04/gempa-sumatra-2012-tak-lazim

kompas. http://regional.kompas.com/read/2012/04/11/17371722/Lampu.Lalin.di.Banda.Aceh.Tak.Berfungsi

 

BLOG

http://djuni.wordpress.com/2012/04/12/respon-masyarakat-padang-sumbar-terhadap-gempa-bumi-11-april-2012/

http://lithics.wordpress.com/2012/04/11/the-oddity-of-the-banda-aceh-earthquake/

 

VIDEO

So, recently I`ve been using 1 monitor for 2 PC using CPU changer desain by Sanwa Supply, and I got a week problem when I wanted to use this 1 monitor with my Macbook and my PC.

Finally found the solution this morning!

1. Connect the PC1 input to the Macbook monitor connector, don`t forget to also attach the USB cable

2. Connect the PC2 input to the PC monitor connector, also the USB cable.

We might need another device to connect the monitor connection with the monitor input device of our Mac/PC.

3. Connect the mouse and keyboard, base on the figure written (mouse port for mouse, keyboard port for keyboard, check in below the CPU changer)

4. Double tap “control” in the keyboard, to change between monitor. we can the the light in the CPU changer indicate which port is active (PC1 or PC2)

5. If you Mac doesn`t automatically detect the monitor, go to “System preferences”, click “Displays” icon, then click “Detect Displays”.

It run for me ^o^/

A 2 days late posting, 13 March today ..

11 March 2011, was a warm sunny day.. we were attending an international workshop on subduction zone in Tokyo, and the kids are watching movie under the table, when we were shocked by the giant megaquake, at that time, really a nonstop shaking for the whole day and night. Minutes after the shaking, we got the epicenter location, M7 at first estimation, and alert about tsunami. Half an hour later, we got correction that the magnitude was 8.8. and that night, another update that it was M9, and all TV stations are already reporting all the tsunami videos..

I still remember clearly, 26 December 2004, I was at home with my newborn Zahra-chan, 2 months at that time. In the morning news, there was a breaking news of a big earthquake in Aceh. Not clear the size, no information about the tsunami yet. 1 or 2 days after, the TV shows us that everything has gone. just gone. flat. all those debris.. cry and tears.. really, Indonesia Menangis. Almost a week, we got an amateur video broadcast on TV- about the tsunami wave.. something out of our imagination.

On the workshop at 11.03.11, still focusing on Sumatra, I`m sure everyone there, even they know exactly that Japan is routinely hit by tsunami, they think they never be hit by same-size earthquake as sumatra. BUT, it did hit Japan.

Japan has show however, even they said thay fail, but they did save a lot of people. They did gave the warning. They have all the emergency response. They can give emergency food to them who are trap outside, in stations and  so on. The shinkansen stop. The buildings are strong to shaking, even though not to tsunami. People, especially students, know where to run to escape… they save 90% of the people living in the whole affected area…

**

11 March 2012, was also a warm sunny day, we took a family bicycle around nearby lake, looking at the calm wave. Feeling the wind and the sun shine.

“Zahra, today, last year was the earthquake you fear”.

She remember, how scared it was. And she know, it can happen again.. here in Japan, in Indonesia.. and somewhere else..

That night, snow was falling. Mid march, but snow fall in central Japan, as if it make us even more close to last year. Snow fall in the sky of Tohoku, after that earthquake. cold.. they must feel really cold..

***

Living a long subduction zone, we never know.. Sumatra, Java, Sulawesi, Philippine, Japan, Kamchatka, Alaska, Cascadia, Chile, Latin America, New Zealand, Mediterania..
It will never stop, cause it`s part of the dynamic of the earth, to keep earth live and balance..
we shall remember, and get prepare to leave together with the nature..
***
14:46, a 1 minute sirene accompany people of Japan to remember all the victims, and the wave…
***
Some photos, 1 year recovery
Official documentation

Kini, Bernese bisa diinstall under Mac, dan aku sedang mencoba melakukannya, di mac mini Snow Leopard, Mac OS X 10.6.4.

Prosedurnya mengikuti:

http://www.ecgs.lu/gilles/blog/installing-bernese-5-0-on-mac-os-x-10-6/

Hanya saja, pada pelaksanannya tidak semudah yang tertulis.

So, inilah tahapannya beserta krikil-krikil yang perlu kulalui:

(more…)

Finally, setelah tertunda-tunda selama 5 tahun (bayangkan!) akhirnya aku menyentuh LaTeX juga ^o^. Jangan ditanya kenapa perlu waktu super lama: image LaTeX selama ini di kepala adalah ribettt: nulis text aja pake script, oh-oh.. kayanya mending tetep di Word dehhh– hinggaa– aku menyadari bahwa (memang betul banget) kalau nulis document panjang berstruktur pake Word itu memang ribet,, automatic spelling suka bikin ribet, ga punya symbol mathemetic saat ini –yah karena harus purchase extra– dan terlebihh– karena Word bayar ^^; sedangkan LaTeX garatis– common problem, apalagi kl nanti daku kembali ke tanah air. Dan setelah bener-bener diperhatikan dan membandingkan, hasil LaTeX memang (akhirnya kuakui) lebih indah dan tampak lebih professional. Selain itu pada saat mengetik, kita bisa langsung liat hasil ketikan kita dalam format pdf, dan yang paling asik lagi, beban file tidak berat dengan gambar karena file terletak terpisah, dan disatukan dalam script latex untuk disatukan dalam file pdf. Untuk point yang terakhir ini, aku benar-benar berandai-andai seandainya ngutik LaTex sejak 4 tahun yang lalu 🙂

So well, here I am, finally dealing with yang namanya LaTex. Dannn.. ternyata! tidak serumit yang kubayangkan! Thanks to Teh Yayu, yang membuatku terpaksa mengutak-atik layout– lebih tepatnya, yang membuatku secara konsisten penasaran dengan LaTex :p thanx to Ignacia yang ngetik dengan asiknya LaTex di sebelahku saat seminar.. dan secara sukarela ngebrudul cerita tentang LaTeX.. dan finally biggest thank to Mako-san yang mewujudkan impian nulis LaTex .. under Mac ^o^

So, here are some link and tips to begin with LaTex:

1. Most importantly: think free. LaTex itu menyenangkan! Jangan terpaku dengan script yang nampak sulit, padahal justru itulah tool yang mempermudah. ^^

2. Get started, for Mac user:

go to: http://www.tug.org/mactex/2011/ or http://pages.uoregon.edu/koch/texshop/

get Mactex.mpkg.zip

Setelah didonload, double click, dan install. Mactex akan menginstall Texshop — yang kita perlukan untuk mengetik dan mengeksekusi LaTeX, dan menginstall semua hal basic yang kita perlukan. Jangan lupa baca Readme First.pdf 🙂

Selanjutnya, drag icon Texshop ke Dock untuk mempermudah saat kita memanggil Texshop. coba buka salah satu template, dan ketik typeset untuk tampilan pdf dari hasil ketikan kita 🙂

Beberapa Link:

  • The Comprehensive TeX Archive Network (CTAN): http://www.ctan.org/
  • tips latex: http://robjhyndman.com/researchtips/latex/
  • contoh menulis CV di latex: http://robjhyndman.com/researchtips/cv/
  • latex packages: http://www.artofproblemsolving.com/Wiki/index.php/LaTeX:Packages
  • penulisan symbol matematika: ftp://ftp.ams.org/pub/tex/doc/amsmath/amsldoc.pdf

Enjoy LaTeX!